Touhou.fi

Todellisuus => Off-topic keskustelu => Aiheen aloitti: bitofhope - Syyskuu 28, 2016, 16:52:52

Otsikko: Teelanka
Kirjoitti: bitofhope - Syyskuu 28, 2016, 16:52:52
Tee (kiin. 茶, chá) on teepensaan (Camellia sinensis) lehdistä uuttamalla valmistettava juoma. Teeviljelmillä viljellään käytännössä kahta teepensaan muunnosta: joko kiinanteetä (Camellia sinensis var. sinensis) tai assaminteetä (Camellia sinensis var. assamica). Näistä muunnoksista on monia alueellisia teepensaskantoja tai kantojen hybridimuotoja.

Nyt on vieressäni höyryävä kupillinen assamia, joten aloitetaanpas pitkään odotettu teelanka.

Kätevyyden vuoksi hyväksyttäköön keskusteluun mukaan myös muut haudukkeet eli haudutteet eli tisanet. Jos on sydämellä jotain rooibokseen, yerba mateen, kamomillaan, piparminttu- tai ginsenghaudutteisiin, mikä ettei vaikka kahviinkin liittyen, voi siitä tässä langassa kai myöskin jutella.

Teen jakeluformaatti on myös vapaa. Tarkoitus älköön olko syrjiä niin Liptonin keltaleimapusseja kuin chadō-rituaalein valmistettua matchaa,  masala chaita, tai gongfu-haudutettuja tiiliskivimuodoisia pu'er-kakkujakaan.

Tänään kävin aamupäivällä Roberts Coffeessa hörppäämässä aamuvirkeät. Tilasin Taiwan-mallista Oolong-teetä, mutta taisin unohtaa pussin kuppiini liian kauaksi syventyessäni kontekstivapaiden kielioppien alkeisiin, sillä lopullinen juoma oli kelvottoman kitkerää ja tummaa. Ei oma suosikkini sillä kertaa. Tämä spesifioimaton Assamtee on parempaa, mutta kotona pitänee laittaa jotain omasta kokoelmasta vähän kevyempään tyyliin. Vihreä kiinalaistyylinen kelpaisi jo pikkuhiljaa.

Mitä teillä on kupissanne?
Otsikko: Vs: Teelanka
Kirjoitti: Hieda no Mukyuu - Syyskuu 28, 2016, 22:01:45
Kiitän!

Kätevyyden vuoksi hyväksyttäköön keskusteluun mukaan myös muut haudukkeet eli haudutteet eli tisanet. Jos on sydämellä jotain rooibokseen, yerba mateen, kamomillaan, piparminttu- tai ginsenghaudutteisiin, mikä ettei vaikka kahviinkin liittyen, voi siitä tässä langassa kai myöskin jutella.

Suomalaisen kulttuurin ylettömän kahvipainotteisuuden huomioon ottaen lisäisin tähän, että jos joku haluaa puhua vain ja ainoastaan kahvista, velvoitetaan hänet täten aloittamaan kertomalla vähintään yksi tee- tai yrttiteekokemus elontaipalensa varrelta, olkoon se kuinka tylsä tai ankea hyvänsä. Pystyn sanomaan tämän lähes puolueettomana tarkkailijana, koska itse juon maitokaakaota mieluummin kuin mitään yllä mainituista.

Jatkakaa!
Otsikko: Vs: Teelanka
Kirjoitti: bitofhope - Syyskuu 28, 2016, 23:09:03
Suomalaisen kulttuurin ylettömän kahvipainotteisuuden huomioon ottaen lisäisin tähän, että jos joku haluaa puhua vain ja ainoastaan kahvista, velvoitetaan hänet täten aloittamaan kertomalla vähintään yksi tee- tai yrttiteekokemus elontaipalensa varrelta, olkoon se kuinka tylsä tai ankea hyvänsä.

Joo ihan hyvä lisäys. Tehkää kahville oma lankansa ellei asia liity samalla muihinkin kuumiin uutejuomiin.

Nyt gaiwanissa olevaa tuotetta pussin kyljessä oleva tarra haukkuu nimellä Wu Lu Shan. Aika hyvä kiinalainen vihreä.
Otsikko: Vs: Teelanka
Kirjoitti: Prepper Neko - Syyskuu 29, 2016, 23:04:55
Mitä teillä on kupissanne?
Vihreä tee - Jasmine Chung Hao.
Hyvänmakuista vihreää teetä, jossa on mukava jasmiinin aromi.
Samoja teelehtiä on tullut haudutettua parisen kertaa.
Otsikko: Vs: Teelanka
Kirjoitti: NaCl - Syyskuu 30, 2016, 15:21:42
Itselle menee parhaiten maustetut mustat teet sokerin ja hunajan kera. Lemppari on eittämättä vaniljatee!
Otsikko: Vs: Teelanka
Kirjoitti: bitofhope - Lokakuu 01, 2016, 01:05:11
Sain eilen postissa uudet gaiwanit, joten tässä vähän glamourshottia.

(https://i.imgur.com/ajzdDSD.jpg)

(https://i.imgur.com/yrcWtBl.jpg)

Riisiposliininen ja valkoinen kannellinen kulho ovat uudet, ennestään omistamani lasisen otin mukaan kuvaan demonstraation vuoksi.

Selitys asiaan vihkiytymättömille: Gaiwan eli teekulho on kiinalainen teen hauduttamiseen käytetty astia. Kokonaisuuteen kuuluu kulho, kansi ja tassi, tosin tassi ei aina kuulu mukaan. Gaiwaneja käytetään erityisesti oolong- ja pu'er-teen gōngfū-haudutukseen, jossa samoista teenlehdistä haudutetaan useita kertoja pieniä annoksia teetä suosien runsaita lehtiä ja lyhyttä haudutusaikaa. Gaiwan toimii hyvin myös ns. pappatyyliseen haudutukseen, jossa juominen tapahtuu suoraan haudutusastiasta ja irtolehdet suodatetaan hampailla tai gaiwanin kannella. Oppaita gaiwanin käyttöön löytyy hakukoneita käyttämällä.

Jälkimmäisessä otoksessa näkyy tämän illan tee, joka on jälleen kerran Tiě Guān Yīn eli "Armon Rautajumalatar", kavereille TGY. Kyseessä on Dà Hóng Páon (Suuri punainen viitta) jälkeen kenties maineikkain kiinalainen Oolong-tee. Väriltään ja maultaan TGY muistuttaa vihreää teetä. Se on kevyt ja virkistävä juoma ja sopii hyvin myös pappatyylin juontiin. Jälkimmäisessä kuvassa näkyy hyvin miten oolong-teen suurehkot lehdet aukeavat hauduttaessa niille tyypilliseltä tiukalta sykkyrältä. Yleinen aloittelijavirhe irtolehti-oolongia tehdessä on täyttää pannu liian täyteen, jolloin juomasta tulee helposti liian kitkerää, lehtiä menee haaskoon, ja kauniille metamorfoosille ei riitä tilaa.
Otsikko: Vs: Teelanka
Kirjoitti: NaCl - Lokakuu 01, 2016, 16:46:33
No herranen aika nyt sentään. Itse vasta olen ajatellut haudutettavan teen kokeilemista (<--- pussiteeplebi  ;D )
Otsikko: Vs: Teelanka
Kirjoitti: Hieda no Mukyuu - Lokakuu 05, 2016, 18:27:30
Jätän vain tämän tähän (http://touhou.fi/forum/index.php/topic,395.msg80745.html#msg80745) ja huhuilen vielä puuttuvia teenharrastajia mukaan näille kutsuille (http://touhou.fi/board/9/src/147568116089.jpg).
Otsikko: Vs: Teelanka
Kirjoitti: Dodgeball - Marraskuu 20, 2016, 22:34:48
Nagoyassa tuli käytyä Mai Leaf tee huoneessa. Sieltä sai ainoastaa britti tyylistä mustaa teetä, vihreää teetä ei ollut listalla. Hyvää oli silti! Menu oli ainoastaa japaniksi ja kukaan ei puhunut sanaakaan Englantia. Se tuotti silloin hieman ongelmia, mutta osasin kuitenkin sanoa "koucha to kore onegaishimasu". Nyt menis paremmin kun kielitaito on parantunut.

(http://i.imgur.com/qSec6nJ.jpg)

(http://i.imgur.com/1qOYLKK.jpg)
Otsikko: Vs: Teelanka
Kirjoitti: bitofhope - Joulukuu 25, 2017, 03:14:56
Jouluisasti bumppaan tästä lankaa kun on jotain kirjoittamisen aihetta.

Valkoista teetä: Lao Zhong Jia

Valkoiselle teelle ei ole yhtä yleisesti hyväksyttyä määritelmää; yleensä nimitys viittaa kuitenkin Fujianin maakunnassa tuotettuihin laatuihin, joita ei ole hapetettu tai rullattu. Tuloksena on yleensä luonteeltaan kevyttä ja vaaleankeltaista juomaa.

Korkean haudutuslämpötilan vuoksi ensimmäisestä haudutuksesta tuli liian kitkerää kun en saanut kunnolla juotua gaiwanista. Tämä tee ei vaikuta ihanteelliselta pappatyylille, joten kaivoin muumimukin esiin. Ei ehkä puristin suosima tapa nauttia tätä, mutta laakeampi astia lisää teen pinnan pinta-alaa, mikä nopeuttaa jäähtymistä. Lisäksi juoman voi kaataa mukiin jäähtymään. Pitänee hommata gongfu-kuppeja ja kenties borosilikaattiteepannu/vast.

Toisessa kupillisessa maku on hieman turpeinen ja hieman luumun tai rusinan kaltainen. Tuoksussa on kuivan puun ja aprikoosin tuntua, mutta yleisesti aromi on hyvin vähäinen. Suu tuntuu ikään kuin hieman kuivuvan juodessa. Suutuntuma on hieman öljyinen.

Viime aikoina on tullut juotua niin harvakseltaan haudutettua irtolehtiteetä, että olisin varmaan saanut enemmän irti jostain vähän voimakkaammasta. Vaikka tunnen tässä vähän helmien menevän sioille, on minusta mukavaa taas palata laatuteen pariin. Oikein hyvä tee, mutta parempi oikeassa tilassa.
Otsikko: Vs: Teelanka
Kirjoitti: Rivaille - Huhtikuu 11, 2018, 17:18:11
Postataas omat setit.

Spoiler (click to show/hide)

Kuvanottohetkellä kupissa on tuota vasemmalla edessä olevaa teetä, ihan perus senchaa joskin korkealuokkaista. Pieni pettymys silti verrattuna mitä olen aiemmin ostanut kyseisestä kaupasta, Teepolusta. Kestää helposti kolme haudutusta, mutta neljännellä alkaa jo maku haalistumaan.

Yleensä tilaan teeni suoraan kohdemaasta, mutta aiemmin mainitusta kaupasta on tullut testattua mm. valkoinen Shou Mei -tee Kiinasta, joka menee helposti suosikkieni joukkoon sekä oolongia myös Kiinasta, jonka nimeä en muista. Tuolla pienellä lasisella kannulla haudutettaessa samoista lehdistä sai lähemmäs seitsemän haudutusta. Etualalla olevaa kyusua käytän vain japanilaisen vihreän teen hauduttamiseen.

Taka-alalla näkyy Mokkamestareiden ja Forsmanin teetä, ne on lahjaksi saatuja ja ovat sinänsä ihan hyviä mutta yleensä niiden kuluttamisessa kestää aika pitkään kun tykkään juoda pääosin omia.

Tällä hetkellä tekisi mieli taas pehmeää valkoista teetä, jos joku osaa vinkata jonkun hyvän niin olen kiitollinen.

Oikealla oleva kulho on chawan, jota käytetään matchan valmistukseen kuten myös bambuvispilää (erityinen bambulusikkakin oli mutta kadotin sen), itse matchaa suosin kuitenkin säilytettäväksi pakastimessa. Loppuun voin kertoa bonukseksi ohjeet matcha-latteen jota tulee tehtyä silloin kun on aikaa ja jaksaa.

>hanki jostain about 3dl kuppi
>laita n. 2,5dl kookosmaitoa lämpeämään kattilaan (jos käyttää sellaista metallipurkissa olevaa kookosmaitoa niin kannattaa lantrata normaalia maitoa puolet ettei ole liian tujua). Kiehuu todella herkästi yli joten tarkkana, ota pois hyvissä ajoin ennen kuin alkaa kiehumaan.
>siivilöi ja sekoita 2tl matchaa noin 0,5dl 70 asteista vettä (jos ei ole bambuvispilää niin maitovaahdotin toimii myös)
>miksaa kaksi aiempaa keskenään kuppiisi
>sekoita maitovaahdottimella tai vispilällä
>lisää joukkoon hunajaa, siirappia tai sokeria jos haluat

Otsikko: Vs: Teelanka
Kirjoitti: bitofhope - Huhtikuu 12, 2018, 00:54:26
Postataas omat setit.

Oih! Teepolku! Minun afroamerikkalaiseni! Oispa machavispilä. Pitänee käydä lähipäivinä vilkaisemassa paikallisista aasiakaupoista.
Otsikko: Vs: Teelanka
Kirjoitti: Rivaille - Huhtikuu 12, 2018, 16:43:42

Lainaus

Oih! Teepolku

Tuo on kyllä Suomen teekauppojen parhaimmistoa, jään aina juttelemaan omistajan kanssa vähäksi aikaa kun piipahdan pari kertaa vuodessa tsekkaamassa uudet teet ja ostamaan jotain.

Tietääkseni teeseremoniassa pitäisi vaihtaa chasen uuteen jokaisella kerralla, mutta itse mennyt tuolla samalla jo parisen vuotta.
Otsikko: Vs: Teelanka
Kirjoitti: bitofhope - Helmikuu 13, 2020, 12:53:50
Tänään vuorossa Tampere-glamouria

Spoiler (click to show/hide)

Koskilinnan Kahvikauppa (est. 1935) tuotti 2018 Namiapprojen kunniaksi erikoiserän teetä:

NAMI APPRO

Mustatee. [sic.] Maustettu raparperin palasilla ja kerma-aromilla.

Haudutus 3-5 min, 100°C.


Hyvää teetä. Raparperi tuo vähän hedelmäisyyttä. Kerma-aromi erottuu, mutta ei liiallisesti, eikä näytä tekevän pahaa teen värillekään.

Teevaraston kattavuus alkaa jo uhata ruokakaappini kapasiteettirajoja. Onneksi olen erään toisen foorumilaisen kanssa lupautunut epäsäännöllisen säännöllisesti teenkulutussessioiden pitämiseen.
Otsikko: Vs: Teelanka
Kirjoitti: Chiruyto - Heinäkuu 30, 2020, 00:57:20
Tänään on pannussa muhinut Formosa Fine Oolongia (https://imgur.com/5J6c4aU) ja Vapriikin vähän ajan takaisen Dracula-näyttelyn kunniaksi teetettyä DR for each CUL for each (https://imgur.com/du6i564) teetä. Alkoholilanka crossoverin takaamiseksi molempia on myös testattu terästää Bosford Rose premium ginillä.

Oolongin kanssa aiemmin Earl Greyn kanssa hyväksi toteamani terästämisresepti ei toiminut kovin hyvin. Mutta sen Earl Greyn kanssa saa hyvää tipalla hunajaa, lorauksella (https://www.youtube.com/watch?v=hdiBG_TYZHA) giniä ja päälle teetä. Vampyyriteen kanssa kyseinen gin toimii myös hyvin, vaikka se tulikin testattua ilman hunajaa.

Yleensä en tykkää lisätä hunajaa teehen, mutta olen huomannut että terästäessä sitä saattaa välillä tarvita pehmentämään ja tasoittamaan makuja.