Tsalop arvostelee: Touhou Yuuen Sekai


Yuuen Sekai on  激辛spice:n vuonna 2009 julkaisema tasoloikka, joka jatko-osansa tapaan on saanut paljon vaikutteita Mystery of Atlantiksesta.

Tarina:
Syystä tai toisesta Gensokyon asukkaat ovat menettäneet lentokykynsä, joten Reimu ja Marisa lähtevät selvittämään onnettomuuden alkuperää (tarinakuvauksesta kiitos Touhou-wikille… Olemattomalla kielitaidolla olisin veikannut ongelman olevan ympäri Gensokyota ilmestyneet aukot)…

Yleistä:
Yuuen Sekain maailma koostuu lukuisista erikokoisista huoneista, jotka muodostovat laajan yhtenäisen verkoston… Huoneet voidaan jakaa muutamaan erilliseen alueesen (esim. Taikametsä ja Eientei), joista jokaisessa on oma vastuksensa sekä Hakurein temppelille johtava aukko (käytettyäsi aukkoa kerran voit sen jälkeen siirtyä temppeliltä suoraan kyseiselle alueelle).

Reimun ja Marisan lisäksi pelissä on kahdeksan muuta pelattavaa hahmoa (Alice, Cirno, Meiling, Patchouli, Sakuya, Remilia, Youmu ja Yuyuko), jotka voi värvätä voittamalla heidät taistelussa… Jokaisella hahmolla on omat hyökkäyksensä ja erikoiskykynsä (esim. Meiling voi siirtää raskaita kiviä ja Yuyuko hyppää korkeimmalle), jota tarvitaan pelissä etenemiseen mutta käytännössä varsinkin loppuvaiheessa alkupään hahmojen ainoa tarkoitus on toimia lisäeläminä viimeisissä vastuksissa…

Usean pelattavan hahmon lisäksi pelissä on myös yksinkertainen upgrade-systeemi… Keräämällä enemmän tai vähemmän piilotettuja esineitä voit kasvattaa valitsemasi hahmon elin- tai hyökkäysvoimaa; Pelissä on myös esineitä, jotka kehittävät kaikkia hahmoja samaan aikaan mutta ne ovat äärimmäisen harvinaisia. Kyseisten esineiden metsästäminen on suotavaa ja miltei pakollista, sillä hahmot ovat alussa hyvin heikkoja….

Päätarinan lisäksi pelissä on myös erillinen EXTRA-luolasto (lisätty versiossa 1.10), joka avautuu voittamalla pelin. Tosin vaikeusasteeltaan se on niin paljon muuta peliä hankalampi, että ennen sen yrittämistä on suotavaa pelata päätarina 100% läpi.

Yuuen Sekaista löytyy myös tuki kahdelle pelaajalle, mikä tuo helpotusta vastustaisteluihin, mutta koska pelaajat jakavat elämät ja esineet niin varsinainen peli on ehkä hieman helpompi yksinpelinä.

Kannattiko pelata:
Jos ollaan rehellisiä, niin olen hieman kahden vaiheilla…

Jos kysymykseen vastaa vertaamatta peliä jatko-osaansa niin silloin vastaus olisi kyllä, mutta jos kyseisen vertauksen päätyy tekemään, niin olisi suositeltavampaa kokeilla Mystery of Gensokyota ensin. Toisaalta koska tämä on Yuuen Sekain arvostelu niin vältän tekemästä tuota vertailua.


Graafisesti Yuuen Sekai on vähän niin ja näin…
Taustat, maasto sekä yleiset viholliset kuten kedamat ovat kaunista katseltavaa, mutta ihmismäiset hahmot näyttävät rakeisilta ja huonosti kutistetuilta kuten alla olevasta kuvasta näkyy:
Kedamat ovat jotenkin pörröisempiä

Äänimaailma pelissä on helposti tunnistettavissa ja luo mielikuvan Touhou-pelistä. Musiikkina on eri alueisiin sopivia tekno-remixejä, mutta äänenvoimakkuutta joutunee säätämään heti alussa. Toisaalta sopivuus riippunee siitä pitääkö kyseisestä musiikkigenrestä ja jaksaako kuunnella raitoja turhautumiseen asti.

Mutta entäpä pelin tärkein osuus eli mekaniikat?
Kuten grafiikankin kanssa, niin mukaan mahtuu sekä hyviä oivalluksia, että huonoja toteutuksia.

Ensinnäkin upgrade-systeemi on hyvä lisä mutta koska suurin osa parannuksista vaikuttaa vain hahmoon, joka esineen sattuu keräämään niin huonojen valintojen tekeminen on erittäin helppoa… Varsinkin jos hahmo, jota haluaisit parantaa on kuollut ja sinulta on lisäelämät loppu. Lisäelämiä tosin löytyy tarpeeksi.

Hahmojakin on mukavasti ja niiden välillä on tarpeeksi eroja… Harmillista sinänsä, että loppua kohden tiettyjen hahmojen tarpeellisuus vähenee (esim. Yuyuko korvaa Remilia) tasoissa.

Pidin myös siitä, että Hakurein temppeliä on käytetty eräänlaisena hubina, josta pelaaja pääsee aktivoimiensa aukkojen kautta suoraan siirtymään eri alueille välttäen näin turhan matkustamisen… Valitettavasti jos et satu muistamaan aukkojen järjestystä niin ne joutuu aina erikseen tarkastamaan koska pelissä ei ole mitään selvää opastetta mihin mikäkin reikä pelaajan kuljettaa (tai no, mitä kauempana aukko on keskustasta siinä hubi-huoneessa, sitä kauempana se todennäköisesti sijaitsee aloituspaikasta). Tässä olisi myös auttanut jonkin näköinen kartta, joka kertoisi huoneiden väliset yhteydet.

Ja sitten se päämekaniikka eli tasoloikka…
Se on sekä pelin vahvuus, mutta myös heikkous.

Pelissä on paljon tarkkaa loikintaa vaativia huoneita, joissa osassa on mukana liukkaita lattiota, piikkejä sekä muita kivoja lisämausteita. Tällaiset huoneet on rakenteeltaan hyvin suunniteltu siten, että pelaaja joutuu hyödyntämään hahmojen erilaisia hyppyominaisuuksia. Valitettavasti varsinkin Hakugyokuroussa pelissä on kohtia, jotka vaativat näiden ominaisuuden täydellistä tuntemista sekä paljon tuuria.

Ai niin…
Ohjaus oletusasetuksilla saattaa myös tuntua aluksi oudolta sillä hyppynappi on iskupainikkeiden välissä. Onneksi näppäinten sijoittelua voi vaihtaa asetuksista.


Ongelmistaan huolimatta Yuuen Sekai on hieno haasteellinen tasoloikka, joka tarjoaa laajan maailman tutkittavaksi sekä mielenkiintoisia pelattavia hahmoja. Vaikka vaikeuskäyrä nouseekin jyrkästi loppua kohden, niin ei sen takia peliä ainakaan kesken jätä. Jos jotain olisi toivonut enemmän niin hieman lisää sisältöä huoneisiin, sekä
jonkinlainen tapa selvittää oma sijaintinsa maailmassa.

Mutta hei, ainakin tässä voi pyytää kaveria auttamaan vaikeissa paikoissa…

Lopullinen arvosana: 7.0


Kategoria(t): Pelit, Touhou. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>