Touhou.fi

Todellisuus => Off-topic keskustelu => Aiheen aloitti: Hieda no Mukyuu - Helmikuu 06, 2013, 02:16:11

Otsikko: Linuksi-säie
Kirjoitti: Hieda no Mukyuu - Helmikuu 06, 2013, 02:16:11
Tervehdys kaikille nörteille, mutta myös tietokoneilla säätämistä pelkääville ihmisille. Miksei kukaan täällä keskustele Linuxista? Voiko GNU/Linux-käyttöjärjestelmän päälle mitenkään asentaa Tōhō-pelejä?

Tämä purkaus johtuu siitä, että viime päivinä olen käyttänyt tuntikausia ja taas tuntikausia asentaen kaverin hylkäämälle vanhalle pöytätietokoneelle ensin Kubuntua ja sitten Lubuntua. Suurelta osin tarkoituksena oli harjoitella lähitulevaisuuden varalle, mutta verkkokäyttökelpoisesta varatietokoneesta on myös suurta käytännön hyötyä ja iloa.

Kubuntu 11.04:n asennuslevyn lainasin kirjastosta; Lubuntu 12.10:n latasinkin sitten jo Ubuntun apusivustolta ja erinäisten kommellusten jälkeen poltin vanhalle CD-RW:lle. Enpä ollut hoksannut tarkastaa, suostuisiko vanhan koneen CD-asema kirjoittamaan elikkä polttamaan levyjä.

Lyhyitten kokeilujen perusteella Lubuntun LXDE on paljon selkeämpi ja miellyttävämpi käyttöliittymä kuin Kubuntun KDE – erityisesti näin vanhalla laitteella, mutta ihan itsessäänkin. Vanhastaan tunnen eri yhteyksistä monta erilaista Windowsia, Debianin kanssa käytetyn Gnomen ja pari vanhaa Mac OS:ää, ja niitten kokemusten pohjalta KDE:n kanssa sai koko ajan arvailla, miten tuo taikka tämä perusasia hoituu. Ohjelmien jatkuva hidastelu ja kaatuilu eivät auttaneet asiaa. LXDE:n kanssa arvailu on pysynyt aivan siedettävissä mitoissa.

Suomenkielisen käyttäjän oletusnäppäimistöasetteluna oli laajennettu suomalainen (SFS 5966). Tämä on historiallinen hetki: muistaakseni ensi kertaa eläissäni kirjoitan tietokoneella sellaisia sanoja kuin Tōhō tai Hirošima ilman ALT-koodeja tai kopioimisia.

Ubuntu, helppo ratkaisu? Ongelmiin vastaukset kätevästi Linux-foorumeilta? Katin kontit. Olen itkenyt verta ja hikoillut kyyneliä, ja vaikka verkon selaaminen nyt sujuukin hyvin, niin tämä on vasta uuden aikakauden alku. Ymmärrän entistä paremmin niitä ihmisiä, jotka eivät suostu ostamaan tietokonetta, ellei siinä ole valmiiksi asennettua Windowsia. Lubuntu-lysti on kuitenkin pelkässä rahassa mitattuna ilmaista ja (käsittääkseni, toistaiseksi) tietoturvallisempaa kuin Microsoftin kumartaminen.

Jakakaapa muutkin kokemuksianne eri GNU/Linux-jakeluista ja -versioista. Jos joku haluaa ilmoittautua ilmaiseksi mikrotukihenkilöksi, niin sekin käy. Tarjoan mielelläni joskus kaakaota tai sušia hyväntahtoiselle ihmiselle.
Otsikko: Vs: Linuksi-säie
Kirjoitti: Jerzu - Helmikuu 06, 2013, 22:59:54
3 kertaa olen Ubuntua kokeillut, aina eri versio ja ihan hyvin ne on toiminut mutta joka kerta kiinnostus hävinny kun jotain on halunu pelaa niin takas wintoosan puolelle on palattu.
Otsikko: Vs: Linuksi-säie
Kirjoitti: Beardmaster - Helmikuu 06, 2013, 23:03:00
sanon rehellisen mielipiteen linuxista. aivan hirveetä paskaa. 3 vuotta amiksessa jouduttii niiden kaa pelleilee aina sillon tällön. kyllä tuli tutuks ubuntu,xubuntu,kubuntu,suse. piti tehä lopputyö ubuntulla. kukaa ei saanu toimimaa koska paska käyttis
Otsikko: Vs: Linuksi-säie
Kirjoitti: Hagane productio - Helmikuu 08, 2013, 20:02:45
Itse olen kyseisen käyttiksen/käyttiksien kanssa neutraali, kun en ole vielä joutunut käyttämään moista.... Vaikuttaa sentäs hieman mukavemmalta kuin Macien SnowLeopardit sun muut paskat.

Ps. Miten nuo O -kirjaimet viiva päällä oikein tehdään? Olen aina miettinyt moista ja copypastettaminen vituttaa ja Ô -merkki taas ajaa samaa asiaa suurinpiirtein, mutta son ruma :C
Otsikko: Vs: Linuksi-säie
Kirjoitti: Hieda no Mukyuu - Helmikuu 08, 2013, 20:54:58
Tämä viesti vastaa Haganen jälkikirjoitukseen ja menee kokonaan ohi aiheen.

Laajennetun suomalaisen näppäimistön ominaisuuksia selittää suomenkielisen Wikipedian artikkeli SFS 5966 (http://fi.wikipedia.org/wiki/SFS_5966).

Pituusmerkin eli makronin saa laajennetusta suomalaisesta näppäinyhdistelmällä vaihto + alt gr + ¨. Kun yhdistelmän jälkeen painaa vokaalinäppäintä, pitäisi näytölle ilmestyä vokaalikirjain, jonka päällä pituusmerkki on – esimerkiksi ō. ¨-näppäin sijaitsee tavallisessa ruotsalais-suomalaisessa näppäimistössä välittömästi Å:n oikealla puolella, ja tavallisesti siihen on painettu merkit ¨ (alavasemmalla), ˆ (ylävasemmalla) ja ~ (alaoikealla). ¯ on siis ikään kuin lisätty täyttämään se näppäimen tyhjä ylänurkka.

Kaikissa käyttöjärjestelmissä laajennetun suomalaisen näppäimistöasettelun valitseminen ei ole mahdollista. Nykyään useimmilla pystyy kuitenkin lukemaan ongelmitta vaikka sivua Tōhoku (http://fi.wikipedia.org/wiki/T%C5%8Dhoku), mikä merkitsee sitä, että itse ō-kirjainta (Unicode 014D, HTML &#333) tuetaan. Sen tuottaminen on mahdollista kopioimalla valmiista tekstistä tai merkistöohjelmasta (esim. Windowsin Merkistö, Character Map (http://)) tai mahdollisesti alt-koodilla, joka on näköjään alt + 0333. Macintosh-tietokoneissa on omat merkistöhassutuksensa, mutta niistä olen unohtanut senkin vähän, minkä joskus tiesin.

Japania kirjoitettaessa ō ja ô ovat periaatteessa sama asia. En tosin muista, ketkä suosittelevat ô:n käyttöä. Tärkeintä on, että jos haluaa kirjoittaa selkeää ja vakuuttavaa tekstiä, niin ei kirjoita vahingossa sekaisin Touhou, Toho, Tōhō ja Tôhô, vaan tekee itselleen selväksi, mitä käytäntöä haluaa noudattaa. (Tööhöö on erittäin suositeltava käytäntö.)

Tätä kirjoittaessani löysin sivun, joka osoittaa, että joku rakastaa tarkemerkkejä vielä enemmän kuin minä (http://www.theworldofstuff.com/characters/). Sivullla on muun muassa alt- ja Unicode-koodit kaikille japanin (rōmaji) ja suomen kirjoittamiseen tarvittaville kirjaimille, jotka eivät sisälly vanhaan ASCII (http://fi.wikipedia.org/wiki/ASCII)-merkistöön.
Otsikko: Vs: Linuksi-säie
Kirjoitti: Selleri - Helmikuu 08, 2013, 21:22:49
Ai halusiko joku TARKEMERKKEJÄ? (http://vi.wikipedia.org/wiki/Qu%E1%BB%91c_ng%E1%BB%AF)
Otsikko: Vs: Linuksi-säie
Kirjoitti: Hieda no Mukyuu - Helmikuu 08, 2013, 21:38:30
Ai halusiko joku TARKEMERKKEJÄ? (http://vi.wikipedia.org/wiki/Qu%E1%BB%91c_ng%E1%BB%AF)

Vietnamissa ei ole kirjallisuuskriitikoita. Vietnamilaista kirjallisuutta arvostellakseen täytyy olla diakriitikko.

Selleri, onko sinulla mitään näkemystä Ubuntusta tai Debianista?
Otsikko: Vs: Linuksi-säie
Kirjoitti: Selleri - Helmikuu 08, 2013, 21:48:47
Vietnamissa ei ole kirjallisuuskriitikoita. Vietnamilaista kirjallisuutta arvostellakseen täytyy olla diakriitikko.
http://instantrimshot.com/

Mitä Linuxeihin tulee, muistan lähinnä miten erään kaverin isän koneella oli Red Hat Linux jolla pelattiin jotain Tronin (http://www.youtube.com/watch?v=3SsRP2_fr3w) inkarnaatiota.
Otsikko: Vs: Linuksi-säie
Kirjoitti: Mia - Helmikuu 10, 2013, 20:31:21
Useampaan kertaan olen asentanut ja käyttänyt: tälläkin hetkellä Linux Mint asennettuna läppärille.

Minulla on hieman lisää tekstiä asiasta toisella koneella ― palaan asiaan kun pääsen siihen käsiksi.

Lyhyesti:

Paljon ongelmia on tullut rakottua ja kokemusta on kertynyt hyvin. Mitään helppoa ratkaisua ei koskaan ole ja ratkaisun löytäminen on aina vaikeaa.

Onneksi vuosien mittaan Linuxt ovat parantuneet. Ehkä sitä voi joskus vielä siirtyä käyttämään pelkästään Linuxia.



Hyvä että makaronien [sic] kirjoittaminen onnistuu nykyään Linuxissa. Minuakin on ärsyttänyt tuo puute Winukka ei sitä laajennusta tue (eikä se kyllä tue yhtään mitään muutakaan) mutta minua ärsyttää myös se että おう ja おお kirjoitetaan makronilla kuitenkin vain ō. Ai halusit opiskella japania rōmajeilla? No, you don't get to.
Otsikko: Vs: Linuksi-säie
Kirjoitti: Dodgeball - Maaliskuu 22, 2013, 19:53:08
Tervehdys kaikille nörteille, mutta myös tietokoneilla säätämistä pelkääville ihmisille. Miksei kukaan täällä keskustele Linuxista? Voiko GNU/Linux-käyttöjärjestelmän päälle mitenkään asentaa Tōhō-pelejä?



kyllähän noi toimii http://en.touhouwiki.net/wiki/Running_in_Linux_and_MacOS_X (http://en.touhouwiki.net/wiki/Running_in_Linux_and_MacOS_X)
Otsikko: Vs: Linuksi-säie
Kirjoitti: Hieda no Mukyuu - Maaliskuu 23, 2013, 16:32:24
Kappas, kiitoksia linkistä!
Otsikko: Vs: Linuksi-säie
Kirjoitti: Hieda no Mukyuu - Huhtikuu 12, 2013, 16:53:16
Pump.

Taas olen asentanut Lubuntun yhteen vanhaan tietokoneeseen – paitsi että tämä kone ei ole läheskään niin vanha kuin aiemmat arkikäyttöpöytäkoneeni.


Tässä uudemmassa koneessani on laskentatehoa, muistia ja kiintolevytilaa aivan eri tavalla kuin vanhoissa, ja se kyllä tuntuu esimerkiksi verkon selaamisen luistavuutena. En tosin ole ehtinyt asentaa Flash Playeriä, jonka käyttäminen on aiemmin aiheuttanut roppakaupalla lieviä selainongelmia.

Uusien ohjelmien asentaminen näyttäisi sujuvan aika mukavasti. Linuxissa hienoa on, etteivät ohjelman asentaminen ja käyttöön ottaminen läheskään aina vaadi koneen käynnistämistä uudelleen; sen varaan ei kuitenkaan voi laskea, että minkä tahansa asennuksen voisi hoitaa muun koneenkäytön ohessa.

Suurin tähän mennessä vastaan tullut takaisku on, että Hardinfo 0.5.1 (System profiler/system information and benchmark tool, mitä se kunnolla suomennettuna lieneekään) ei toimi, eiku toimii niin järjettömän hitaasti, ettei siitä ole paljoa iloa. Täytyy katsella, olisiko helppokäyttöistä vaihtoehtoa saatavissa.

***

minua ärsyttää myös se että おう ja おお kirjoitetaan makronilla kuitenkin vain ō. Ai halusit opiskella japania rōmajeilla? No, you don't get to.

Noh, noh. Käytetään Hepburn-järjestelmää siihen, mihin se lähinnä on tarkoitettu: ääntämisohjeitten kirjoittamiseen. Tosin ei se siihenkään ihanteellinen työkalu ole. Eikö olisi järkevää kirjoittaa kaikki pitkinä ääntyvät vokaalit aina pituusmerkkejä käyttäen, jos kerran on tuolle おう → ō -linjalle lähdetty?

***

Otsikko: Vs: Linuksi-säie
Kirjoitti: Hieda no Mukyuu - Joulukuu 05, 2013, 18:21:00
Pump.

Sain maanantaina ystävältäni MC Kuminauhalta lahjoituksen: Packard Bell -yhtiön käytetyn Diamond 1200 Plus -kuvanlukulaitteen. (Osaisiko kukaan kertoa sen valmistusvuoden?) Suurin osa tämän viikon vapaa-ajasta ja myös huomattava osa nukkuma-ajasta on kulunut sen selvittämiseen, miten saan ensimmäisen oman skannerini toimimaan edes siedettävästi.

Ohjainhanke SANE (http://www.sane-project.org/) on antanut minulle raskaan muistutuksen siitä, että Lubuntukaan ei ole mikään »ilmainen vintoosa». Olen hapuillen etsinyt oikeaa laiteohjelmatiedostoa (firmware file) ja muokkaillut asetustiedostoa (configuration file) ymmärtämättä kunnolla edes, mitä ne ovat, saatikka sitten, miten ne toimivat.

Jonkin aikaa hakkasin päätäni seinään yksinkertaisesti siksi, ettei minulle tullut mieleenkään, että XSanen kuvanluvun oletustarkkuus (default resolution) voisi olla vain 50 ppi (kuvapistettä tuumaa kohti). Koekaniinina palvellut Teerätin Yotsuba-sarjakuvakirjan kansi oli melko mielenkiintoisen näköinen viidelläkympillä luettuna.

Tänään iltapäivällä olen alkanut saavuttaa tuloksia, joissa on enemmän mieltä kuin kuvien tai paperien valokuvaamisessa.

Otan vastaan ilmaisia neuvoja ja parhaitten vihjeitten antajille tarjoan edelleen mielelläni esimerkiksi juotavaa, jos osumme samalle paikkakunnalle.
Otsikko: Vs: Linuksi-säie
Kirjoitti: Mia - Joulukuu 13, 2013, 00:03:14
Kannattanee jatkaa configuraatiotiedostojen muokkaamista jos olet saanut oleelliset toiminnot toimimaan jollakin tasolla ─ erityisesti jos olet jo saanut värikuvaa skannattua ja sinulla on jonkinlaista tietoa siitä mitä parametreja tai tietoja ohjaimet syöttävät laitteelle.

En ole koskaan käyttänyt SANE-ohjaimia taikka perehtynyt ajuritiedostoihin ja asetustiedostojen muokkaaminen taitaa jäädä Xorg.conf tasolle: olen välillä joutunut Ubuntussa muokkaamaan asetustiedostoja saadakseni hiireni, näyttöni tai Wacomin Bamboo Funin toimimaan halutullani tavalla.

Näytön asetusten muokkaaminen conf-tiedostoissa on hankalaa siinä mielessä että jos menee pieleen niin Linux käynnistyy pelkästään terminaaliin, josta asioiden korjaaminen yhdellä koneella menee helposti Lunatic-vaikeustasolle.

Jos internettiin on luottamista, niin tuo skanneri on alunperin ollut Mustekin BearPaw 1200[1] (http://www.mac4mac.co.uk/viewtopic.php?t=3477&p=45786#p46121) [2] (http://www.matthewdawkins.co.uk/2007/05/problems-with-compatibility/) vuodelta 2001 [2] (http://www.matthewdawkins.co.uk/2007/05/problems-with-compatibility/) [3] (http://www.mustek.com.tw/Download/driv_scanr/europe/b1200.html).
Otsikko: Vs: Linuksi-säie
Kirjoitti: Vipunen11 - Joulukuu 16, 2013, 15:01:55

Näytön asetusten muokkaaminen conf-tiedostoissa on hankalaa siinä mielessä että jos menee pieleen niin Linux käynnistyy pelkästään terminaaliin, josta asioiden korjaaminen yhdellä koneella menee helposti Lunatic-vaikeustasolle.

Eipä tuo ole ikinä henkilökohtaisesti tuntunut hankalalta, sillä aina olen itse conffanut nanoa käyttäen ja ne onneksi löytyy helposti muistettavasta paikasta.
Otsikko: Vs: Linuksi-säie
Kirjoitti: Hieda no Mukyuu - Tammikuu 03, 2015, 22:27:38
Ensi kertaa olen kokeillut Lubuntun asentamista kannettavaan tietokoneeseen. Koe-tewinä on kaverin arkikäyttöön harkinnassa oleva vanha Fujitsu Siemens Lifebook S. Lainelautailin tänne Töhö-foorumillekin testailemaan ponnistelujeni tulosta. Aika sutjakkaasti kaikki on luistanut.

Youtube-musiikin kuunteleminen on ahdistavaa, mikä johtuu luultavasti tämän rakkineen niin sanotusta kaiuttimesta.

Onnistumisista huolimatta asentamisen parissa on kulunut paljon aikaa. Tärkeänä osasyynä on se, että halusin oppia ymmärtämään osioimisen (partitioning) alkeita vähän paremmin, mikä vaati kaikenlaisten tekstien etsimistä ja lukemista. Katsotaan, jos tähän koneeseen ei tarvitsisi sitten aikanaan käyttöjärjestelmän version vaihtamisen yhteydessä asentaa kaikkia ohjelmia uudestaan. En tosin ole varma, onko se silloin minun murheeni.

MUOKS: Ai niin, ja olisin halunnut kokeilla pitkästä aikaa Iceweasel-verkkoselainta. Sen tilalle oli tullut Icecat, joka ei jostakin syystä kuulunut Lubuntun sovellusvalikoimaan eikä löytynyt Synapticillakaan. Yritin lukea lisää, mutta löytämäni tieto oli enimmäkseen sekavaa ja vanhentunutta.
Otsikko: Vs: Linuksi-säie
Kirjoitti: Hagane productio - Tammikuu 04, 2015, 12:34:23
Fujitsu Siemens Lifebook S.

Siirryin juuri kaksi vuotta ajassa taaksepäin. Oma Lifebookini eli komiat 10 vuotta melkein mutta päätti viime metreillä sitten kuolla tuossa 2012 uudenvuoden aattona. 2013 alkoi sitten nykyisellä koneella. Vaikka olikin ihan paska kone, se kuitenkin loppuun asti toimi sinällään, vaan ei kuitenkaan sillä tavalla että sitä olisi enää voinut pitää nykyisen laisessa käytössä. En tiedä onko se vielä jossain tallessa vai päätyikö kaatopaikalle... Hieno kone kuitenkin. Ehkä uusi käyttis olisi voinut pelastaa sen, mutta minkäs teet. Ehkä Linuxia voisi kokeilla tällä nykyisellä koneella sitten kun se päättää kuolla tavalla tai toisella joskus.
Otsikko: Vs: Linuksi-säie
Kirjoitti: Hieda no Mukyuu - Tammikuu 04, 2015, 15:06:19
Tänään olen taistellut näytönlukitsimen (Light-locker) virheitten kanssa. Ne ovat vaivanneet minua jo pitkään, mutta olen tyytynyt pitämään videontoisto-ohjelmaa (GNOME Mplayer) usein päällä – se kun estää näytönsäästimen ja -lukitsimen toiminnan, vaikka video olisikin pysäytettynä.

Nyt kuitenkin ajattelin, että pitäisihän sitä omaa näytönlukitsintaan pystyä hallitsemaan. Ratkaisu, joka näyttäisi sopivan minun tarpeisiini, löytyi monien, monien hakujen jälkeen Ask Ubuntusta: »sudo mv /etc/xdg/autostart/light-locker.desktop /etc/xdg/autostart/light-locker.desktop.bak (http://askubuntu.com/questions/502942/lubuntu-enforces-screen-lock)».

Sitä ennen ehdin yrittää muun muassa Light-lockerin poistamista. Ohjelmistopakettienhallintaohjelma Apt-get olisi pakottanut minut poistamaan samalla muuta, tarpeellisempaa kamaa, joten annoin mokoman olla. Yhdessä välissä asensin pöytätietokoneeseeni näytönsäästin Xscreensaverin, jonka lopulta päätin poistaa. Siinä yhteydessä sitten Apt-get kehotti poistamaan myös Xscreensaveriin liittyvät turhat paketit komennolla »apt-get autoremove». No mikäpä ettei, ainahan kiintolevylle on hyvä saada vapaata tilaa. Paketteja häipyi kuitenkin paljon odottamaani enemmän. Luin sitten, mitä kaikkea autoremovella on vahingossa saatu aikaan (http://askubuntu.com/questions/393212/is-it-safe-to-use-the-command-apt-get-autoremove-in-this-particular-scenario), ja kylmä hiki alkoi kihota niskaan. Päätin hoitaa saman tien muutamia varmuustallennuksia, kun käyttöjärjestelmä ainakin vielä toimi...

Nyt mittelö näyttäisi olevan onnellisesti ohitse. Pöytätietokone ainakin käynnistyi moitteettomasti uudelleen. Vielä vähän Light-lockerin testailua, ja voin jatkaa kohti uusia seikkailuja.

MUOKS: Jaa. Suomen kielipaketti oli kyllä kadonnut Firefox-verkkoselaimesta. Ilmankos jokin tuntui oudolta. Nyt olen asentanut paketin uudestaan, ja samalla asensin näppärän kielipakettienkäsittelytyökalun sekä venäjän kielipaketin. Jälkimmäisen tarpeellisuudesta en ole aivan varma.
Otsikko: Vs: Linuksi-säie
Kirjoitti: zertap - Heinäkuu 21, 2015, 16:26:37
About tältä mun läppärin arch näyttää myös (tämä siis VBoxista kun testailin juttja). Läppärissä tosin hieman enemmän riisiä :V
https://dl.dropboxusercontent.com/u/23002139/2rnd/arch2.png

En siis loonixia kovin paljoa käytä työpöytäkäytössä, silloin tällöin koulussa läppärillä.

Meanwhile debian-kun pyörittää kanadassa kaikenlaista jännittävää.
Otsikko: Vs: Linuksi-säie
Kirjoitti: Satori - Lokakuu 30, 2015, 01:22:35
Pääkoneeseeni, jolta tätä kirjottelen, laitoin pari päivää takaperin Mint 17.2, kun Redmondin tuotokset rupes kohottamaan V-käyrää kriittisiin lukemiin.
Ihme kyllä sain jopa firewire -äänimoduulinikin toimimaan Noob/Lelux -alustalla. Kaikin puolin positiivinen tuntuma tästä käyttiksestä... Saatanpa päivittää tämän LMDE:ksi (linux mint debian ed.) jossakin vaiheessa, mutta Mikkisoftaan en ajatellut tämän raudan osalta palata.
Otsikko: Vs: Linuksi-säie
Kirjoitti: Hieda no Mukyuu - Tammikuu 19, 2016, 19:46:47
On ruvennut vaivaamaan tämmöinen asia, jota en ymmärrä.

Lubuntussa on kuvapohjaisena eli graafisena käyttöliittymänä LXDE-ohjelmisto, johon kuuluu työkalu »Ohjelmistot ja päivitykset» (Software & Updates). Laiskana maallikkona käytän ja haluankin käyttää tietysti sitä ohjelmistojeni pitämiseen ajan tasalla, koska se kuulemma on tietoturvasyistä välttämätöntä. (Mukavintahan olisi päivittää ohjelmistoja vain silloin, kun ne omasta mielestä tuntuvat vanhentuneilta tai muuten hankalilta.)

Mielestäni tietoturvan kannalta olisi järkevää edes suuntaa-antavasti tietää, mitä päivityksiä omalle tietokoneelleen asentelee. Siksi minulla on tapana katsella, mitä päivityksiä »Ohjelmistot ja päivitykset» oikein tarjoaa ja yrittää ymmärtää niistä vähä vähältä enemmän. Häiritsee, kun useimmiten kaikki on nimetty melko selkeästi mutta yhtäkkiä muun kaman seassa on kokonaisuus nimeltä »Ohjelmistot ja päivitykset». Sen kuvakekin on erinäköinen kuin useimpien muitten.

No, minäpä avaan kokonaisuuden. Hyvä, sen alle tulee näkyviin aivan järkevältä vaikuttavia alakokonaisuuksia: »GCC, GNU-kääntäjäkokoelma (peruspaketti)», »GCC:n apukirjasto», »Manage the repositories that you install software from», »Manage the repositories that you install software from (common)» sekä... »Ohjelmistot ja päivitykset»! Viimeisen alakokonaisuuden kuvake on taas erinäköinen kuin muitten.

Otanpa kuvauksen esille: »This software provides an abstraction of the used apt repositories. It allows you to easily manage your distribution and independent software vendor software sources. – This package contains a GTK+ based graphical interface.»

Tarkoittaako tämä nyt sitä, että olen päivittämässä »Ohjelmistot ja päivitykset» -työkalua itseään? Vai sitä, että joku ei ole jaksanut nimetä yhtä GCC:hen jotenkin liittyvää alakokonaisuutta mitenkään, jolloin nimeksi on vain tullut »Ohjelmistot ja päivitykset»? Vai jotakin muuta? (Tätä kirjoittaessani aloin aavistella, että varmaan kyseessä on vaihtoehdoista ensimmäinen; mutta minkä takia GNU Toolchainin osista juuri GCC:n päivitykset asennettaisiin samassa yhteydessä kuin »Ohjelmistot ja päivitykset» -työkalun päivitykset?)

Olen etsinyt vastauksia verkkohakukoneella sekä englanniksi että suomeksi, mutta ei vaikuta siltä kuin kukaan olisi tätä asiaa missään vääntänyt rautalangasta.
Otsikko: Vs: Linuksi-säie
Kirjoitti: Hieda no Mukyuu - Helmikuu 19, 2016, 04:46:57
Taas tuli opeteltua SANEn (http://www.sane-project.org/intro.html) palasten valikoiminen ja asentaminen miltei nollasta lähtien – tietenkin olin unohtanut lähes kaiken, kun en ollut aikoihin tarvinnut kuvanlukulaitetta.

SANE (»Scanner Access Now Easy»!) on saatana kaikkein vaikein Linux-suo, jonka läpi yleensä kykenen kahlaamaan. Insanely difficult. Tämä tietysti kuvallista käyttöliittymää rakastavan Lubuntun-arkikäyttäjän näkökulmasta, kun jonkin uuden vieraan kielen verbintaivutus kokonaisuudessaan menisi helpommin päähän kuin 25 tavallista komentorivin käskyä tärkeimpine argumentteineen.

Jos muitten USB-laitteitten, kuten ulkoisten kiintolevyjen ja muistitikkujen, käytön aloittaminen olisi yhtä vaikeaa, olisin ajat sitten palannut Microsoft Windowsin pariin tai vähintään vaihtanut OS X:een [ōäs kümmenēn].

On yhdentekevää, miten osuvia ohjeita löydän, kun 30–80 % niitten sisällöstä on minulle käsittämättömiä. Lisäksi iso osa kirjoittajista ilmoittaa olevansa itsekin pihalla ja arvailevansa, että näin ja näin ongelma saattaisi ratketa. Koska ohjeitten ymmärtäminen vaatisi päiväkausien opiskelua, joudun itse arvaillen poimimaan niistä osuvilta vaikuttavia kohtia. Näin säätämiseen kuluva nettoaika putoaa alle kahteenkymmeneen tuntiin.

Packard Bell Diamond 1200 Plus -kuvanlukulaitteeni toimii pitkästä aikaa, ja Simple Scan 3.12.1:llä saan mustavalkoisista teksteistä tyydyttävän lukukelpoisia JPG-tiedostoja. Kuvanlukuohjelma XSane 0.998 oikuttelee niin lahjakkaasti, että sen käyttöä taidan opetella vasta nykyistäkin isomman pakon edessä.
Otsikko: Vs: Linuksi-säie
Kirjoitti: zertap - Lokakuu 04, 2016, 20:34:59
Pitäis hankkia joku käyttökelponen läppäri yliopistoa varten ni vois taas paskapostata tänne riisiteltyjä meemidistroja :D

GNU/Linux ja muut UNIX-pohjaiset tai sen kaltaiset käyttöjärjestelmät ovat vallan mainioita, omiin tarkoituksiinsa.
Itse en ole valmis siirtymään täysin vapaiden ohjelmistojen maailmaan, lähinnä videopelien ja joidenkin mukavien työkalujen puutteen vuoksi.
Silti jopa desktop käytössä harmaapartakäyttiksestä löytyy vaikka mitä hyödyllistä mitä ei välttämättä ole niin helposti saatavilla, jos ollenkaan, windowsilla.

Windowsin käyttämäminen palvelinkoneissa sen sijaan on vähintäänkin verrattavissa saatananpalvontaan. Joskus pelipalvelimia hostatessa tämä on välttämätöntä, mutta silloinkin voi windows kone olla pyörimässä virtuaalimasiinassa *nix käyttiksessä.
Otsikko: Vs: Linuksi-säie
Kirjoitti: bitofhope - Lokakuu 18, 2016, 11:57:43
riisiteltyjä meemidistroja :D

Mainitsiko joku minut? (Work in progress, C-sorsan riisitys on oma haasteensa.)

Spoiler (click to show/hide)
Otsikko: Vs: Linuksi-säie
Kirjoitti: bitofhope - Tammikuu 01, 2017, 02:04:23
Häpeämätön tuplapostaus UTC-uudenvuoden kunniaksi:

Hyvää Linuxin vuotta pöytäkoneilla!
Otsikko: Vs: Linuksi-säie
Kirjoitti: zertap - Tammikuu 03, 2017, 02:34:22
Senku näkis :D
Otsikko: Vs: Linuksi-säie
Kirjoitti: bitofhope - Toukokuu 31, 2018, 14:27:37
Kaikki postaa editorikonfiguraationsa!


" My boring .vimrc
" by Bitofhope

"REMEMBER TO OPEN THIS FILE, :source %, :PluginInstall

"Most important option. Leave in beginning.
set nocompatible

"Set initial rtp
set runtimepath+=~/.vim,$VIM/vimfiles,$VIMRUNTIME,$VIM/vimfiles/after,~/.vim/after

"Make stuff pretty

set t_Co=8
let g:jellybeans_use_lowcolor_black=0   "Jellybeans for console
colors jellybeans

"Zenburn ♥ for 256color
if  $TERM =~ "256color"
   set t_Co=256
   colors zenburn
endif

"Vundle
filetype off
set rtp+=~/.vim/bundle/Vundle.vim
call vundle#rc()

Plugin 'VundleVim/Vundle.vim'

Plugin 'ARM9/arm-syntax-vim'
Plugin 'dhruvasagar/vim-table-mode'
Plugin 'godlygeek/tabular'
Plugin 'kana/vim-filetype-haskell'
Plugin 'losingkeys/vim-niji'
Plugin 'matze/vim-lilypond'
Plugin 'reedes/vim-pencil'
Plugin 'rust-lang/rust.vim'
"Plugin 'Shougo/neocomplete.vim'
"Plugin 'Shougo/neoinclude.vim'
Plugin 'supercollider/scvim'
Plugin 'tikhomirov/vim-glsl'
"His holiness the Pope. Bow before the almighty. m(_ _)m
Plugin 'tpope/vim-surround'
Plugin 'tpope/vim-commentary'
"And the rest
Plugin 'vim-scripts/cSyntaxAfter'
"Plugin 'vim-scripts/Smart-Tabs'
Plugin 'vim-scripts/DrawIt'
Plugin 'w0rp/ale'
"Plugin 'xolox/vim-easytags'
"Plugin 'xolox/vim-misc'

"Text editing made naisu
augroup pencil
   autocmd!
   autocmd FileType markdown,mkd call pencil#init() | SoftPencil
   autocmd FileType text         call pencil#init() | SoftPencil
augroup END

"Indent
filetype plugin indent on
autocmd FileType html,xml set noautoindent

"TeX
let g:tex_flavor = "latex"

"Ctags generation on write
" augroup easytags
"    autocmd FileType c,cpp,python
"             \ autocmd BufWritePost * exe ":UpdateTags"
" augroup END

"Autocompletion for C
set omnifunc=syntaxcomplete#Complete
let g:neocomplete#enable_at_startup = 1

"My opts
set autoread                    "Reload files changed outside Vim
set autowrite                   "Write before :make etc.
set backup
set backupdir-=.
set backupdir^=~/tmp,/tmp
set backspace=indent,eol,start  "Erase anything in Insert mode
set cinoptions=+0(0u0
set complete-=i                 "Disable slow include complete
set fileformats+=mac
set grepprg=grep\ -nH\ $*
set history=1024                "Much history good
set noexpandtab                 "Disable heresy
set nosi                        "Disable smart indent cuz breaks paste
set number                      "Line numbers
set pastetoggle=<F2>            "Press F2 to insert dumbly (paste)
set ruler                       "How many chars is this line again?
set shiftwidth=4                "Like $DEITY intended
set showcmd                     "What am I commanding again?
set showmatch                   "Which parens am I actually closing?
set showmode                    "NORMAL INSERT VISUAL
"set smartindent                "Breaks paste in nvim
set splitbelow                  "Intuitive splitting
set splitright                  "Intuitive splitting
set tabstop=4                   "Like it should be

syntax on

if has('persistent_undo')
silent !mkdir ~/.vim/backups > /dev/null 2>&1
set undodir=~/.vim/backups
set undofile
endif

filetype plugin on

set rtp+=/usr/share/lilypond/2.18.2/vim/

" Better highlight for curly brace langs
autocmd! FileType c,cpp,java,php call CSyntaxAfter()

" Tables!
:command TME TableModeEnable
:command TMD TableModeDisable

" SuperCollider thing
let g:sclangTerm = "st -e $SHELL ic"

" ALE is annoying, I'll use it if I need it
let g:ale_enabled = 0




Jos 10 ihmistä tykkää postaan töissä käyttämäni emacs-konffin seuraavaksi  :-*
Otsikko: Vs: Linuksi-säie
Kirjoitti: zertap - Joulukuu 08, 2018, 18:53:34
Mun conffit on kyl nii copypastespagettia ja en ees oo jaksanu ottaa selvää mitä kaikki asiat tekee mun .vimrc:ssä... :D
Otsikko: Vs: Linuksi-säie
Kirjoitti: Hieda no Mukyuu - Joulukuu 08, 2018, 18:58:18
nii copypastespagettia

Eli »inserted dumbly»?
Otsikko: Vs: Linuksi-säie
Kirjoitti: zertap - Joulukuu 08, 2018, 19:06:27
Eli »inserted dumbly»?

Näinkin voisi sanoa : D
§
Valmiit conffikset haettu jostain ja sit muokkailtu omiin tarpeisiin.
Otsikko: Vs: Linuksi-säie
Kirjoitti: bitofhope - Marraskuu 23, 2020, 03:37:54
Sanovat että Gentoon asentaminen on vaikeaa. 1½ vuotta ilman päivittämistä pyörineen Gentoo-palvelimen päivittäminen — se on kunnon haaste se. Pistää arvostamaan Debiania, tämä tämmöinen. Ne päivittyivät ihan kivasti.

Huomenna pitäisi sitten vielä tarkistaa yhden palvaimen kytkennät, asentaa toiselle Solaris, ja katsoa kolmannesta kernelin tilanne. Sitten pitäisi jaksaa vielä töihinkin mennä!