Todellisuus > Off-topic keskustelu

Teelanka

<< < (2/3) > >>

bitofhope:
Sain eilen postissa uudet gaiwanit, joten tässä vähän glamourshottia.





Riisiposliininen ja valkoinen kannellinen kulho ovat uudet, ennestään omistamani lasisen otin mukaan kuvaan demonstraation vuoksi.

Selitys asiaan vihkiytymättömille: Gaiwan eli teekulho on kiinalainen teen hauduttamiseen käytetty astia. Kokonaisuuteen kuuluu kulho, kansi ja tassi, tosin tassi ei aina kuulu mukaan. Gaiwaneja käytetään erityisesti oolong- ja pu'er-teen gōngfū-haudutukseen, jossa samoista teenlehdistä haudutetaan useita kertoja pieniä annoksia teetä suosien runsaita lehtiä ja lyhyttä haudutusaikaa. Gaiwan toimii hyvin myös ns. pappatyyliseen haudutukseen, jossa juominen tapahtuu suoraan haudutusastiasta ja irtolehdet suodatetaan hampailla tai gaiwanin kannella. Oppaita gaiwanin käyttöön löytyy hakukoneita käyttämällä.

Jälkimmäisessä otoksessa näkyy tämän illan tee, joka on jälleen kerran Tiě Guān Yīn eli "Armon Rautajumalatar", kavereille TGY. Kyseessä on Dà Hóng Páon (Suuri punainen viitta) jälkeen kenties maineikkain kiinalainen Oolong-tee. Väriltään ja maultaan TGY muistuttaa vihreää teetä. Se on kevyt ja virkistävä juoma ja sopii hyvin myös pappatyylin juontiin. Jälkimmäisessä kuvassa näkyy hyvin miten oolong-teen suurehkot lehdet aukeavat hauduttaessa niille tyypilliseltä tiukalta sykkyrältä. Yleinen aloittelijavirhe irtolehti-oolongia tehdessä on täyttää pannu liian täyteen, jolloin juomasta tulee helposti liian kitkerää, lehtiä menee haaskoon, ja kauniille metamorfoosille ei riitä tilaa.

NaCl:
No herranen aika nyt sentään. Itse vasta olen ajatellut haudutettavan teen kokeilemista (<--- pussiteeplebi  ;D )

Hieda no Mukyuu:
Jätän vain tämän tähän ja huhuilen vielä puuttuvia teenharrastajia mukaan näille kutsuille.

Dodgeball:
Nagoyassa tuli käytyä Mai Leaf tee huoneessa. Sieltä sai ainoastaa britti tyylistä mustaa teetä, vihreää teetä ei ollut listalla. Hyvää oli silti! Menu oli ainoastaa japaniksi ja kukaan ei puhunut sanaakaan Englantia. Se tuotti silloin hieman ongelmia, mutta osasin kuitenkin sanoa "koucha to kore onegaishimasu". Nyt menis paremmin kun kielitaito on parantunut.



bitofhope:
Jouluisasti bumppaan tästä lankaa kun on jotain kirjoittamisen aihetta.

Valkoista teetä: Lao Zhong Jia

Valkoiselle teelle ei ole yhtä yleisesti hyväksyttyä määritelmää; yleensä nimitys viittaa kuitenkin Fujianin maakunnassa tuotettuihin laatuihin, joita ei ole hapetettu tai rullattu. Tuloksena on yleensä luonteeltaan kevyttä ja vaaleankeltaista juomaa.

Korkean haudutuslämpötilan vuoksi ensimmäisestä haudutuksesta tuli liian kitkerää kun en saanut kunnolla juotua gaiwanista. Tämä tee ei vaikuta ihanteelliselta pappatyylille, joten kaivoin muumimukin esiin. Ei ehkä puristin suosima tapa nauttia tätä, mutta laakeampi astia lisää teen pinnan pinta-alaa, mikä nopeuttaa jäähtymistä. Lisäksi juoman voi kaataa mukiin jäähtymään. Pitänee hommata gongfu-kuppeja ja kenties borosilikaattiteepannu/vast.

Toisessa kupillisessa maku on hieman turpeinen ja hieman luumun tai rusinan kaltainen. Tuoksussa on kuivan puun ja aprikoosin tuntua, mutta yleisesti aromi on hyvin vähäinen. Suu tuntuu ikään kuin hieman kuivuvan juodessa. Suutuntuma on hieman öljyinen.

Viime aikoina on tullut juotua niin harvakseltaan haudutettua irtolehtiteetä, että olisin varmaan saanut enemmän irti jostain vähän voimakkaammasta. Vaikka tunnen tässä vähän helmien menevän sioille, on minusta mukavaa taas palata laatuteen pariin. Oikein hyvä tee, mutta parempi oikeassa tilassa.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta