KevytsaviMateriaali jota käytän kaikissa figuissani. Hyvää ja halpaa, maalausta edeltävät materiaalikustannukset luokkaa <(2€/figu).
Kevytsavi on yllättävän kestävää, mutta hahmot kannattaa silti tukea rautalangalla. Rautalangasta vääntämisestä tarkemmin erikseen.
Saven keveys ja kestävyys sallivat hyvinkin lennokkaita ratkaisuja kunhan tukiranka on kunnossa.
Savi liukenee hitaasti mutta lopulta kokonaan veteen, jättäen jälkeensä vain valkean vaahdon pinnalle.
Savipintaa kevyesti kostuttamalla aikaansaatu osittainen liukeneminen on verrattavissa muoviliiman toimintaan.
Jo kuivunut savi sulaa osin kiinni uuteen saveen ja sitoutuu siihen tiiviisti. Tähän riittää ihan veden lisäys ennen pintojen liittämistä, liukenemisliitos tapahtuu itsekseen pintojen välissä.
Jos figuun tulee halkeamia, ne eivät ole korjattavissa tilkitsemällä, vaan figu on syytä purkaa n. puoli senttiä halkeaman kummaltakin puolen ja rakentaa takaisin alusta asti. Muunlaiset korjaukset eivät kestä.
Keraaminen saviHuomattavasti kevytsavea raskaampaa, myös kuivuttuaan. Sen myötä myös hauraampaa eikä siis sovellu ohuempien rakenteiden tai yksityiskohtien tekoon.
Kuitenkin maksaa vain n. 1/3 kevytsaven hinnasta ja toimii täysin hyvin hahmon sisään jäävänä massana.
Toinen hyödyllinen käyttökohde on figun painopisteen manipulointi. Jos jalusta ja sen ylle jäävä osuus on enimmäkseen keraamista savea, voi figu muutoin levitä mihin suuntaan lystää ilman merkittävää kaatumisen riskiä.
Puun kaltainen saviIdeana on ymmärtääkseni että materiaali olisi kuittuaan veistettäessä puun tapaan. Se on kuitenkin sen verran karkeaa ja jäykkää ettei siitä ole koviin moneen figusovellukseen.
Jos tekee isompaa dioraamaa ja haluaa pohjaksi jotain kestävämpää (keraaminen on kovaa mutta haurasta) muttei muuten. Kevytsavi on aivan yhtä hyvä siihen tarkoitukseen, mutta 'puusavi' on n. 1/3 edullisempaa
'Kierrätyssavi'Figuja tehdessä on kertynyt aika paljon paitsi 'wanhoja huonoja' niin myös pysyvästi kesken jääneitä ideoita (jos aloittaisin nyt, tekisin perusasioita eri tavalla -> ei kannata jatkaa vanhasta).
Kevytsaven liukoisuuden takia se on mahdollista kierrättää. Savi murretaan pieniksi paloiksi joiden annetaan lillua vedessä jonkin aikaa ennen sekoitusta tuoreeseen saveen.
Tällä tavalla kierrätetty savi on liian karkeaa muuhun kuin teoksen sisään jääväksi massaksi ja kilpailee siis keraamisen saven kanssa siitä roolista. Kierrätystä olen kokeillut vasta kevytsavella.
MuovailuvahaSaveahan se ei ole, mutta ominaisuuksiltaan riittävän lähellä ollakseen hyvä uusiokäytettävä harjoittelumateriaali. Pehmeytensä ja painonsa vuoksi ei usein kykene kannattelemaan omaa massaansa (esim. hahmon nilkat eivät kestä muun figun painoa).
Toinen huomioitava ominaisuus on että koska vaha ei kuivu, pitää työssä olla jokin lähes yksityiskohdaton alue josta sitä voi käsitellä sotkematta muita osia.
Hyödyllinen apuväline vaikkei siitä juuri esittelykelpoisi töitä saa aikaan.