Tsalop arvostelee: Touhou Pocket Wars EVO+


Touhou Pocket Wars Evolution+ on kiinalaisen Sadin Fishin vuonna 2010 julkaisema strategiapeli, jossa pelaaja taisteluttaa keräämiään gashapon hahmoja ansaitakseen mainetta ja kunniaa.

Tarina:
Pelaaja on Touhou figuureista hullaantunut otaku, joka uneksii Gensokyosta… Eräänä kauniina päivänä unet käyvät toteen pelaajan löydettyä reitin Gensokyoon.

Yleistä:
Touhou Pocket Wars Evo+ voidaan käytännössä jakaa kolmeen eri osaan, kaupunkiin, Gensokyoon ja uniin, joista jokaisella on oma tärkeä roolinsa pelissä…

1. Game Centerissä pelaaja voi kilpailla joko yksittäisiä henkilöitä vastaan tai osallistua turnajaisiin; Lisäksi tarjolla on muistipeli, josta saa palkinnoksi vaatteita figuureille.
2. Kaupasta saa ostettua uusia gashoja (jaettu hahmosetteihin, jotka avautuvat ajan kuluessa) ja taitoja sekä lisää hyllytilaa hahmojen säilömiseksi.
3. Loogisesti työskentelemällä saa kerrytettyä rahaa…
4. Kotona huolehditaan hahmoista ja tallennuksista ja uneksitaan.

Varsinkin pelin alkupuolisko keskittyy kaupungilla pyörimiseen ja erityisesti työskentelemiseen sillä tarvitset rahaa miltei jokaiseen asiaan; lisäksi Gensokyoon ei heti pääse vaan reitin aukeamiseen tarvitaan kokemusta turnajaisista. Myöhemmässä vaiheessa aikaa tulee vietettyä enemmän kotona koska nukkumisen lisäksi kaikki figuurien kannalta tärkeä toiminnallisuus tapahtuu siellä.

Kotona pelaaja voi vaihdella figuurin asusteita, varusteita ja taitoja sekä käyttää taisteluissa ansaittua ♥ yksittäisten ominaisuuksien parantamiseksi; Lisäksi jos figuuri on saavuttanut tason 500, sekä pelaaja on voittanut tämän esikuvan reform-taistelussa, on mahdollista palauttaa hahmo aloitustasolle paremmilla parametreilla.


Kartan kohteissa pelaaja pääsee tapailemaan hahmoja tai seikkailemaan luolastoissa

Varsinainen tarina sijoittuu puolestaan Gensokyoon…
Pelin edetessä pelaaja kulkee luolastosta toiseen taistellen erilaisia vihollisia ja hahmoja vastaan yrittäen selvittää mikä Gensokyossa on vialla; Samalla taskuihin kertyy erilaisia esineitä ja varusteita, mitä voit myöhemmin käyttää parantaaksesi mahdollisuuksia taisteluissa.

Luolastojen koluamisen lisäksi pelaaja voi tapailla keräämiensä figuurien esikuvia… Tämä tosin vaatii, että olet ensin tarinallisesti avannut alueen, jossa kyseinen hahmo asustaa. Lahjomalla hahmoa luolista löytyneillä esineillä pelaaja voi kohottaa hahmon kiintymystä, joka mahdollistaa erilaisten asusteiden käytön ja kiintymyksen syvennyttyä tarpeeksi hahmon haastamisen king gameen (avaa uusia asusteita hahmoille) tai reform-taisteluun. Hahmot pystyvät myös syntetisoimaan kerätyistä luolastoista löytyneistä ufoista erikoisvarusteita, jotka parantavat hahmon ominaisuuksia.

Osa unista vaatii tiettyjen ehtojen täyttämistä

Tämän lisäksi päivän päätteeksi on mahdollista aktivoida hahmokohtaisia unia, joidenka näkeminen palkitsee pelaajan joko esineillä, pukineilla tai taikakorttien vahvistamiseksi käytettävillä pisteillä.


Koska kyseessä on eräänlainen roolipeli, sen ytimessä on seuraavanlainen taistelumekaniikka.
Taistelun alussa pelaaja valitsee kolme aktiivista figuuria ja yhden vaihtopenkkiläisen. Kun tämä on tehty niin pelaaja sijoittaa aktiiviset hahmot taistelukentälle siten, että 3×3 ruudukossa jokaisella sarakkeella / rivillä on vain yksi hahmo; figuurin sijainti ruudukossa vaikuttaa tämän käyttämien taitojen voimaan, osumatarkkuuteen ja kantamaan. Muuten taistelu toimii vuoropohjaisesti.

Taistelun aikana pelaaja voi joko hyökätä, vaihtaa figuurin paikkaa (vaihtopenkkiläisiä voi kierrättää vain kolme kertaa per taistelu), latautua (palauttaa taitopisteitä) tai nollata taidot (taistelumekaniikassa on nimittäin mielenkiintoinen oikku, että jokaista hyökkäystä voi käyttää vain kerran, joten uusiokäyttäminen vaatii taidon nollaamisen). Pelaajan valintaa vaikuttaa Scarlet Weather Rhapsodystä lainattu säätilasysteemi.

Mielenkiintoista kyllä taistelun kestettyä tarpeeksi kauan, pelaajalle tarjotaan mahdollisuus luovuttaa jolloin pitkäksi venähtäneen taistelun voi helposti päättää. Luonnollisesti tämä tosin tarkoittaa taistelun häviämistä eli taistelun hyöty jää saavuttamatta.


Kannattiko pelata
Jokaisessa arvostelussani tunnun toistelevan nämä samat seikat mutta Touhou Pocket Wars Evolution+ on äärimmäisen kaunis katsella ja erityisesti hahmotaiteeseen on panostettu paljon; lisäksi käyttöliittymää on huomattavasti parannettu edelliseen osaan verrattuna. Musiikillisestikin peli miellyttää korvaa ja Golden City Factory on tehnyt hyvää työtä remiksatessaan eri hahmojen kappaleet (bonusta aloitusvalikon lyyrisestä tunnuskappaleesta).

Pelissä riittää paljon tekemistä ja tarinan lisäksi turnajaiset ja unet lisäävät pelattavuutta, tosin on harmi ettei pelissä ole tarjolla online-moninpeliä sillä olisi ollut mielenkiintoista kilpailuttaa suosikkejaan muita pelaajia vastaan. Plussaa Touhou Pocket Wars Evolution+ saa myös siitä, että tallennusvalikoissa pelaajalle näytetään vihjeitä tarinan voittamiseksi sillä varsinkin loppuvaiheessa on helppo unohtaa mitä oli tekemässä jos päätyy pitämään taukoa pelaamisesta.

Pelissä on myös pienehkä saavutussysteemi, mikä osaltaan lisää pelattavuutta.

Hahmokaartikin on mukavan laaja ja täytyy tässä huomauttaa, että itsekin osallistuin aikoinaan äänestykseen jossa tämän pelin hahmokaartia päätettiin (jos en väärin muista äänestin Hinaa ja Momijia: toinen näistä päätyi peliin). Hahmoäänestyksen järjestäminen tavallaan osoittaa, että pelin tekiät todellakin ottivat fanit huomioon Touhou Pocket Wars Evolution+:ssaa kehittäessä.

Vaikeusastekin pelissä on kohdallaan ja jos jossain vaiheessa peli alkaa tuntumaan liian helpolta niin kannattaa kokeilla Extra-, Phantasm- tai Zun-turnausta (avautuvat tarinan edetessä)… Tämän jälkeen sitä taas tulee toisiin ajatuksiin.

Ainoa varsinainen miinus pelissä on taistelumekaniikka… Vaikka taistelut ovatkin yksinkertaisesti toteutettu, käyttöliittymä on hieman sekavahko ja vaatinee totuttelua ennen kun sen kykenee täysin sisäistämään; varsinkin aluksi eri parametrien vaikutus hyökkäysten lopputulokseen sekä nollaus-toiminnallisuus voi aiheuttaa pelaajalle päänvaivaa sillä esitystapa ei ole se loogisin. Onneksi tähän tottuu nopeasti, joten kokemus ei siitä kärsi.

Kaiken kaikkiaan kyseessä on koukuttava roolipeli, jonka suuri heikkous on hieman hitaanpuoleinen alku sekä totuttelua vaativa taistelusysteemi. Tästä huolimatta Touhou Pocket Wars Evolution+ on mukiin menevää viihdettä johon helposti saa useita satoja tunteja palamaan jos tavoittelee 100% juoksua.
Lopullinen arvosana: 9.3

Kategoria(t): doojin, Ei kategoriaa, Pelit, Touhou Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>