Tsalop arvostelee: Concealed the Conclusion


Touhou Mutsuigeki ~ Concealed the Conclusion on Danmaq kehittämä shmup, joka julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2007 Danmakufu-alustalla ja uudelleen vuonna 2011 XNA:lle siirrettynä. Käytännössä peli pohjautuu ajatukseen sittä kuinka syvä Gensokyon ja Hakurein pyhättöneitojen välinen yhteys voisi olla.

Tarina:
Eräänä päivänä vieraillessaan Hakurein temppelillä, Marisa huomaa temppelin vaikuttavan hylätyltä ja Reimun kadonneen jonnekin: Marisa päättää lähteä etsimään ystäväänsä.

Yleistä:
Concealed the conclusionissa on vain yksi pelattava hahmo, Marisa Kirisame, mutta pelaaja voi valita neljästä erilaisesta ammustyypistä, mikä vaikuttaa myös suoraan tarinan alkupuoliskoon… Riippuen ammustyypistä, Marisa matkustaa joko Purppurapaholaisen kartanoon, Eienteihin, Muenzukaan tai Makaihin ennen kuin totuus Reimun katoamisesta paljastuu. Vaikka tarinan alku onkin sidottu ammustyyppiin niin voittamalla kyseisen osan tarinasta ilman jatkoja mahdollistaa ammustyypin vallinnan seuraavalla pelikerralla.

Riippumatta tarinasta tasojen määrä on vakio, kuusi kappaletta, ja niiden lisäksi tarjolla on myös Extra ja Phantasm… Concealed the Conclusion sisältää myös stage ja spell practicen sekä Imperishable Night tyyliset Last Wordit, joiden avaamiseksi tarvitsee saavuttaa erilaisia asioita (kuten pelata peliä 24 tuntia).

Mekaniikallisesti peli on lähellä virallisia Touhou pelejä, mutta tekijät ovat lisänneet mukaan Hakurei-esineet.

Käytännössä Hakurei-esineet vaikuttavat siihen kuinka paljon bonuspisteitä taikakorteista voi saada, pääseekö pelaaja yrittämään Last Spell -taikoja sekä kaikkein tärkeimpänä, kuinka paljon aikaa pelaajalla on voittaa viimeinen vastus (jos aika loppuu kesken, tuloksena on automaattinen huono loppu). Kyseisiä esineitä saa grazettamalla luoteja, selvittämällä taikakortteja tai tuhoamalla luoteja Hakurein voimalla (tosin Hakurein voiman käyttäminen voi myös kuluttaa esinevarastosi).


Pelissä on kolme lopetusta:
Huonon lopetuksen saa käyttämällä jatkoja tai kuten mainittu, jos ei voita viimeistä vastusta ajoissa… Concealed the Conclusionin kaksi hyvää lopetusta puolestaan riippuu läpäistyjen tarinoiden määrästä (kun kaikkien ammustyyppien tarinat on voitettu niin sen jälkeen ansaittu hyvä lopetus arvotaan).

Lisäksi Concealed the Conclusionissa on ehkä eniten hahmoja kuin missää muussa Touhou shmupissa: 32!

Kannattiko pelata:
Eräällä tavalla olen hieman puolueellinen kirjoittamaan tätä arvostelua, sillä Concealed the Conclusionilla on ollut suuri vaikutus suunnittelemiini shmuppeihin sekä luomaani grafiikkaan… Yritän silti parhaani ollakseni mahdollisimmman objektiivinen.

Concealed the Conclusionin musiikkiraita on sekoitus remixejä sekä PC-98, että Windows ajan Touhou peleistä; mukaan on eksynyt myös Seihousta lainattuja kappaleita. Kaiken kaikkiaan remixit ovat hyvin tehtyjä ja varsinkin viimeisen vastustajan kappale onnistuu sisällyttämään kaiken sen tunteen mitä kyseiseen taisteluun sisältyy – joukoon tosin on eksynyt muutama kappale (esim. Luna Dial), mikä ei henkilökohtaisesti heti iskenyt.

Graafisesti peli on myös hyvin toteutettu: spritejen animaation on sulavaa ja hahmotaide on ilmeikästä… Tosin käyttöliittymää kun katselee, niin alkuperäisversiosta käy selvästi ilmi, että kyseessä on Danmakufu skripti; muutenkin Conceled the Conclusionissa on panostettu enemmän pelin ulkoasuun kuin tapaan esittää pelillisesti tärkeitä asioita.

XNA-versiossa tähän on puututtu, käyttöliittymä on paljon miellyttävämpi katsella ja pelaajan kannalta merkitsevät asiat on tuotu selvästi esille:

Valitettavasti XNA-versiossa, tai ainakin sen demossa, FPS näytetään ruudun yläkulmassa korkeilla kirjaimilla eikä sitä voi piilottaa. Henkilökohtaisesti tämä häiritsi minua hieman.


Mutta mielestäni pelin paras piirre on sen juoni…
Concealed the conclusion keskiössä on synkkä faniteoria siitä, mitä Hakurein pyhättöneidot merkitsevät Gensokyolle, ja sen pohjalta Danmaq on onnistunut luomaan pelin, jossa on koskettava tarina sekä vahva päätös. Tavallaan Extraa ja Phantasmia ei olisi tästä syystä tarvittu, mutta toisaalta ne antavat pelaajalle tunteen siitä, että Marisan teoilla oli sittenkin merkitystä.


Kaiken Kaikkiaan Concealed the Conclusion on loistava shmup, joka kannattaa kokeilla pelkistään jo tarinansa vuoksi.
Pelin luotikuviot ovat värikkäitä, monipuolisia (tästä lienee kiitos laajalle henkilökaartille) ja tarpeeksi haastavia… Pelattavaakin riittää, sillä kuten mainittu Concealed the Conclusionissa on Extran lisäksi tarjolla Phantasm ja avattavat Last Wordit. Ehkä ainoa isompi puute, jonka pelistä löysin oli hitbox…

Lopullinen arvosana: 9.0

Kategoria(t): Pelit, Touhou Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>