"Etkö pidä kritiikistä?" En pidä, mut sitä on pakko ottaa vastaan, mutta tulkaa perkele sanomaan se kuten se kuulukin päin naamaa! Tämä on mielestäni juuri yksi loistava tapa vähentää foorumille postausta kun pitää ujostella että postaankohan nyt ihmisten mieleistä tavaraa.
Kiitokset sille hiljaiselle sankarille, joka tiettävästi ehti painaa nappulaa nopeammin kuin Juhozki.
Ropparin mielipiteeseen haluaisin sanoa, että asialla on toinenkin, myönteisempi puoli – tai ainakin se voisi olla myönteisempi.
Oletetaanpa, että foorumin aktiivinen käyttäjäkunta olisi samaa kokoluokkaa kuin se oli talvella 2011–12. Yksittäinen foorumilainen saa niin pirusti miinuskarmaa eikä juurikaan plussaa. Hänellä on kuitenkin yhteisössä pari kolme mukavaa kaveria, joitten kanssa hän jutustelee säännöllisesti. Välillä on tekeillä yhteisiä hankkeitakin: cosplaytä, valokuvausta, piirtämistä, sarjakuvien luonnostelemista. Ei sellainen ihminen mihinkään katoa. Hän tosin tietää, että samassa porukassa on ainakin yksi henkilö tai todennäköisemmin pieni porukka, jota hän suuresti ärsyttää, mutta yhdessäololle, hauskanpidolle ja luovuudelle jää aivan tarpeeksi tilaa.
Oletetaanpa, että toinen yksittäinen foorumilainen on samassa tilanteessa, paitsi että hänen kaveruussuhteensa ovat paljon ohuemmat. Hänpä lähteekin jonakin tavallista synkempänä päivänä eikä kenties enää koskaan palaa. Ei, vaikka jälkeenpäin, kuukausien ja vuosien mittaan, moni ilmaisee pitäneensä häntä hyvänä tyyppinä ja kaipaavansa häntä.
Tämmöisiä todellakin tapahtuu suomalaisissa verkkoyhteisöissä.Haluan tällä rohkaista ihmisiä sanomaan päin naamaa myös silloin, kun joku ei-niin-tuttu on saanut aikaan jotakin plussakarman arvoista. Ensinnäkin pyytämättä saatu myönteinen palaute ilahduttaa, rohkaisee ja parhaassa tapauksessa parantaa omanarvontuntoa. Toiseksi se sitouttaa ryhmään. Kolmanneksi – ja tämäkin on tärkeää – se antaa tilaa satunnaiselle neutraalille ja kielteiselle arvostelulle, sille rakentavalle nimittäin.
Aivan liian monta kertaa olen nähnyt suomalaisissa porukoissa, varsinkin nettiporukoissa, miten ensiksi joko kaikki on hyvää ja kaunista taikka ollaan vain hiljaa. Kielteisen palautteen antaminenhan olisi epäkohteliasta, eikä toisen osapuolen itsetunto sitä varmaan kestäisi.
Sitten vasta, kun tulee riitaa ja loukkaantumisia, yhtäkkiä aletaan antaa myös aiheellista ja perusteltua kielteistä palautetta. Ikään kuin se muuttuisi jotenkin oikeutetummaksi. Ei muutu, vaan vähemmän oikeutetuksi.