Alkoholijuomien saralla Japani tunnetaan tietenkin sakesta (tosiweeaboo sanoisi nihonshu), mutta harvempi tietää että Japani on maailman toiseksi suurin viskintuottajamaa. Itse olen mieltynyt japanilasiin viskeihin. Ovat omaleimaisia suhteessa skottilaisiin esikuviinsa ollen samalla erittäin laadukkaita.
Seuraavaksi siis sunnuntai-illan ratoksi viinahifistelyä:
Viskiarvostelussa japanilainen
The Yamazaki Single Malt aged 10 years** Kuva **Kymppivuotias Yamazaki on japanilaisen viinajätin, viskiensä avulla suosioon nousseen
Suntoryn, ehkä tunnetuin single malt viski. Pulloyksilö on ruottinlaivalta puolisentoista vuotta sitten mukaan tarttunut 0,7 litrainen. Hintaa oli muistaakseni nelisenkymmentä euroa. Pullo aika lopuillaan koska ollut kokoelmassa niinkin pitkään.
Tässä viskissä käytetään osassa tynnyreitä materiaalina japanilaista Mizunara-tammea. Jotkut sanoo että tämä on skottiviskeistä lähellä speysideläisiä tyylillisesti, mutta minusta moinen saattaa olla asioiden yksinkertaistamista.
Ulkonäkö:
Lasissa lilluu melko vaaleaa viskiä. Lasin pyörittely tuottaa lasinreunalle nopeasti laskeutuvia kalvoja ja lasin reunalle jää pisaroita: Käyttäytyy ja näyttäytyy kuten nuori viski yleensä.
Tuoksu:
Pistävää liuotinta ja kypsää hedelmää.
Maku:
Pistävää mutta samaan aikaan hedelmäkarkkimaista ja lopuksi vähän vanilijamaista. Tykkään koska maistuu vähän kirpeille hedelmäirtokarkille. Suutuntumaltaan aika liukas ja liuotinmainen, höyryt menee nenään ja jälkimaku takertuu suuhun vähän kuin kerma. Ei mainittavaa sherrytynnyrinmakua tai voimakasta savuisuutta tässä viskissä.
Tämä viski toimii erittäin hyvin japanilaiseen tapaan mizuwarina, eli tasapohjaisesta lasista runsaiden jäiden kera: Poistaa polttavan liuotinfiiliksen sekä peittää lähes kaikki muut maut paitsi hedelmäkarkin ja vanilijan. Kun jotkut viskihifistit sanoo että viskiä ei saa juoda jäillä, niin tälläkertaa vedän raakana fiilistellen viinanpoltetta suussa.