Verynezumin kokeiluista

»Video: ihan vitun karmiva.» – 01Sherlock

»Kuulostaa vähän niin kuin Castlevanian ja Doomin musiikkien risteytykseltä.» – Legionoflulz

»Herranjumala mä en huomannut et se oli giffi ja nyt mä en TOD pysty epänäkemään! D:» – Danihana

»Täh?! Verynezumi on tehnyt jotain mistä ei saa kylmiä väreitä?!» – Ceruleanwings

Olen kauan ollut sitä mieltä, että Verynezumista keskustellaan Tōhō-piireissä aivan liian vähän. Kun aloin luonnostella tätä tekstiä vajaa vuosi sitten, oli Erie juuri tarjonnut foorumimme väelle hyvän esimerkin Nezumin laajasta vaikutuksesta fanikuntaan ja -taiteeseen.

Danboorussa Verynezumi-villityksen voi sanoa alkaneen joulukuussa 2008 ja päättyneen viimeistään kesän 2010 tienoilla, mutta vielä viime vuonnakin joku fani oli hänet muistanut. Teosten määrä on pienehkö, ja tuotannon ytimen muodostavat Flash-videot, joita Danbooruun on päätynyt viisi. Itse olen kutsunut videosarjaa englanninkielisellä nimellä »Tests in Tōhō → Result in Tōhō». Olkoon se suomeksi »Tōhō-testit ja tulos» taikka »Nezumin Tōhō-testisarja». Hauskaa olisi nähdä videoitten alkuperäiset otsikot käännöksineen rivissä. Alkuperäinen julkaisupaikka lienee Niko Niko Dōga.

Testisarjan teoksista muutama tunnetaan länsimaissa myös fanikunnan ulkopuolella, osa taas näyttää jääneen Tōhō-harrastajien enemmistöllekin tuntemattomiksi. Punaisen paholaisen kartano -aiheinen äänitesti, joka tunnetaan myös otsikolla »The Curiously Grim Darkness of the Scarlet Devil Mansion», on noussut Osun pelaajien suosioon ja postattu siksi Youtubeen lukuisia kertoja. Kitaravetoisemman musiikin ystävät suosivat väritestiä, jonka vaihtoehtoinen englanninkielinen otsikko on, erään videossa näkyvän tekstin mukaan, »Mokō: Special Edition». Kohtalaisen tunnettuja sarjan osia ovat myös lopputesti, vaihtoehtoiselta nimeltään »Perfect Cherry Blossom Compilation» sekä kaksi sarjan alun mustavalkoista testiä.

Uskoisin löytäneeni Nezumin testisarjan osia jo ensimmäisenä Tōhō-harrastusvuotenani 2009. Maaliskuuhun 2010 mennessä minulle oli valjennut, että kyseessä on sarja poikkeuksellisen taiteilijan teoksia. Jo niihin aikoihin väritestivideota pidettiin »vanhana», mutta »vanha» on Internetissä kovin suhteellinen käsite. Sarjakokonaisuuden hahmottamista auttoi Sohgetu-nimisen youtubelaisen ahkeruus ja osittain englanninkielinen otsikointi. Sittemmin Sohgetu sai tekijänoikeusrikkomusten johdosta porttikiellon, ja kaikki hänen latauksensa katosivat. (Vrt. Sohgetu3 ja Sohgetu4.)

Ilman japanintaitoa ja Nikoniko-käyttäjätiliä Nezumin Tōhō-testisarjan kattava tutkiminen on jokseenkin mahdotonta. Käsittääkseni kyseessä on todella sarja erilaisia testejä, harjoitelmia, jotka taiteilija huvikseen kyhäsi surrealistisen tarinarungon ympärille. Tai ehkä tarinan juoni alkoi valjeta hänelle itselleenkin vasta noin kolmannen testin paikkeilla? Minun ulottumattomiini kadonneen tulosvideon Youtube-kommenteissa oli muistaakseni valaisevia huomioita siitä, miten sarja nivoutuu yhdeksi kokonaisuudeksi muutenkin kuin toistuvien »olen piilossa hattuni, hameeni tai housujeni sisällä» -aiheitten tai karmivien yökuvitusten ja kelmeinä kiiluvien silmien perusteella.

Nezumin Tōhō-testisarjaan kuulunevat ainakin seuraavat teokset. Suurena apuna näitä kootessani on ollut Dkellisin RPG.net-verkkofoorumilla helmikuussa 2012 julkaisema hyvin ansiokas joskaan ei kattava katsaus.

1. Testi: Marisan Segway.

• Mustavalkoinen pikku tarina, joka sisältää vasta hämäriä aavistuksia tulevien jaksojen surrealismista. Musiikkina on useamman kuin yhden lähteen mukaan Nanase Aikawan »Yume miru shōjo ja irarenai» (夢見る少女じゃいられない).

Danbooru-linkki.

2. Testi: Hattujen yö.

• Mustan ja valkoisen rinnalle nousevat harmaan sävyt. Tarina on hyvin yksinkertainen ja jopa ensimmäistä kepeämpi, mutta vihjailee jo vahvasti, ettei Verynezumi ole aivan se tusinan kolmastoista dōjin-taiteilija. Toisen testivideon musiikkina on Masahiko Kondōn »Midnight Shuffle».

Danbooru-linkki.

3. Väritesti: Suuri takaa-ajo

• Yhtä aikaa selvä jatko Hattujen yölle ja voimakas tarinanlaajennus, ainakin hahmokaartin puolesta. Verynezumi ottaa värit käyttöön sekä vaihtelee erilaisten kuvitus- ja animaatiotekniikoitten välillä. Video on innoittanut »Danmakurakkautta»-filkissä käyttämäni lempinimen Sienilakki; Marisan hatun ja sienten yhteys lienee kyllä oivallettu muuallakin. Musiikkina Pocket Biscuitsin »Red Angel». Tämä Onemun kuvitus liittyy aiheeseen.

Danbooru-linkki.

4. Äänitesti: Arkea Scarleteilla

Hyppy Punaisen paholaisen kartanon yöhön, jota hallitsee väritestin raskaimpien kuvien tunnelma. Musiikin painajaismaisuus saavuttaa lakipisteensä samalla, kun siirrytään ZUNin sävellysten maailmaan. Ovatko sovitukset tästä lähtien taiteilijan omaa työtä vai muilta lainattuja, siitä minulla ei ole selvää kuvaa. Video on vaikuttanut myös minun tapaani esittää Remilian kartano fikeissä ja filkeissä.

Danbooru-linkki.

5. Lopputesti: Kirsikat kukkivat ja lujaa menee

• Yhtä aikaa selvä jatko äänitestille ja – sekä sisällön että tunnelman puolesta – reilu harppaus takaisin väritestin suuntaan. Tässä videossa on paljon ja monenmoista kamaa. Jos olisin VJ, niin teos olisi ilmeinen valinta jonkin talvi-illan Tōhō-juhlien musiikiksi ja kuvitukseksi. Tekee myös mieli kysyä, onko video ollut innoittamassa »Gensō mangekyō: The Memories of Phantasm» -animaatiota, erityisesti Meikaihin sijoittuvia kohtauksia.

Danbooru-linkki.

6. Tulos

Kirjanmerkkeihini on tallennettuna kuollut linkki: »YouTube – りざるといんとうほう (result in Touhou)» <http://www.youtube.com/watch?v=UC7kR4_1vSw&NR=1> (ニコニコ動画より  http://www.nicovideo.jp/watch/nm7023809). Kovasti näyttää siltä, että Nikonikon käyttäjät pääsevät vielä tähänkin käsiksi. Muistaakseni Aya Shameimarun sanomalehdellä oli videossa keskeinen rooli.

Lisä: Syystesti

• Minulla on vaikeuksia sijoittaa tämä verraten harvojen tuntema testisarjan osa jatkumoon. Yleiseen kepeyteen liittyy taas vähäisiä surrealistisia aineksi. Teknisesti video viittaa ensimmäisten testien yksinkertaiseen kuvitustyyliin, kolmannen värikokeiluihin ja kuudennen puukohtauksiin. Musiikin puolella pompataan kahdeksanbittisen äänimaailman suuntaan.

Youtube-linkki.

Jälkikirjoitus: Rakenneltuani suurimman osan tästä tekstistä pyysin apua Skwrliltä ja pääsin lähemmäs Verynezumin Tōhō-testisarjan alkulähteitä. Näyttäisi siltä, että osat 1–5 olen Dkellisin ansiosta numeroinut oikein, mutta sitten Nikonikossa seuraa kaksi arvoituksellista videota ja vasta kahdeksantena sarjan tulos. Syystesti on listan yhdeksäs video. Viidennelle osalle annettu englanninkielinen otsikko »Final Test in Touhou» on ainakin osittain harhaanjohtava.

Lisää selailtavaa aiheesta kiinnostuneille:

Verynezumin FC2-kotisivu. Merkistökoodaus: japanilainen (Shift_JIS).

• Youtuben jäsen Suika Ibuki on nähnyt vaivaa kootakseen testisarjan yhteen korkealaatuisina versioina, mutta hän on löytänyt vain neljä osaa ja nähtävästi numeroinut nekin vähän väärin. Iso kiitos hänelle joka tapauksessa!

• Mitä muita Nezumin testisarjan osien versioita löydät Youtubesta? Millaisia otsikoita niille on annettu?

Kategoria(t): doojin, Sekundääri, Touhou Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>