Esittelyssä: Sengoku Gensokyo

Sengoku Gensokoy on Coolierin vuonna 2007 julkaisema strategiapeli, joka on saanut runsaasti vaikutteita Alice Softin Sengoku Rancesta. Pelissä Reimu pyrkii valloittamaan Gensokyon ja opettamaan Yukarille tapoja.


Pelin tarina on hyvin suoraviivainen…
Yukari Yakumo on kyllästynyt Gensokyon rauhallisuuteen joten tehdäkseen asioista mielenkiintoista hän usuttaa Gensokyon valtapuolet toisiaan vastaan; Yukari lupautuu toteuttamaan yhden toivomuksen sille, joka onnistuu yhdistämään Gensokyon lippunsa alle. Kuten arvata saattaa Reimu ei pidä lainkaan Yukarin ideasta joten palauttaaksen järjestyksen ryhtyy hän Marisan kanssa valloittamaan Gensokyota.

1. Toiminnot
2. Gensokyon kartta
3. Pelaajan varat ja käytettävissä olevat toiminnot
4. Yleisiä tekstikuvauksia.

Kuten mainittu Sengoku Gensokyossa siis yritetään valloittaa koko maa Reimun temppelin alaisuuteen…

Jotta tehtävä ei olisi niin yksinkertainen vallattuja alueita tulee kehittää, jotta ne tuottavat paremmin rahaa armeijan ylläpitämiseksi (varojen loppuessa pelaaja häviää ellei saa kuluja kuriin hahmoja erottamalla tai vankeja vapauttamalla); lisäksi pelaajan tulee värvätä uusia sotureita vankien joukosta ja pitää liittolaisensa tyytyväisenä viettämällä niiden kanssa laatuaikaa (muuten kyllästyvät sotimiseen ja saattavat ryhtyä loikkareiksi).

Kaikki tämä kuluttaa pelaajan toimintapisteitä, joita pelaajalla on rajoitettu määrä käytettäväksi vuoron aikan (toimintapisteiden määrä kasvaa pelin edetessä).

– Punaisella ympyröity pelaajan ja sinisellä vihollisen joukot
- Keltaisessa laatikossa osapuolten käytettävissä olevat vuorot, hyökkäysjärjestys ja taistelun tilanne
- Valkoisella laatikolla ympäröity taistelun info
- Vihreässä laatikossa pelaajan toiminnot sekä vihollisen sijainti suhteessa vuorossa olevaan hahmoon

Pelin vaikein osuus on taistelu, joka alkaa pelaajan hyökätessä vastapuolen kimppuun (tai tosin päin)… Ei siksi, että ne olisivat erityisen hankalia vaan siksi, että taisteluiden käyttöliittymä ei ole selkeimmästä päästä…

Erityisesti haastetta luo vihollisten ja pelaajan vuorossa olevan hahmon etäisyyksistä kertova taulukko (vihreällä laatikoitu yllä olevassa kuvassa) ja sen tulkitseminen. Taulukun käytön osaaminen on erittäin tärkeässä asemassa sillä etäisyyteen perustuu mitä toimintoja pelaajan hahmo kykenee tekemään.

Käytännössä taulukossa on korostettuna tällä hetkellä vuorossa oleva hahmo sekä kerrottu missä muut ovat häneen nähden: (C)lose, (M)edium, (F)ar ja (V)ery (F)ar… Jos viholliset ovat liian kaukana voi komennoilla ”Advance” ja ”Retreat” yrittää muuttaa välimatkaa mutta joskus tämä ei ole mahdollista ellei liikuta kaikkia pelaajan hahmoja kerralla (”All advance” ja ”All retreat”).

Liikkumisen lisäksi hahmo voi käyttää lähitaisteluhyökkäystä tai hahmokohtaista erikoisiskua.


Taisteluissa tavoitteena on joko lyödä kaikki vastustajan joukot annettujen vuorojen sisällä tai pitää huoli, että vuorojen päättyessä oma hallinnassa oleva alue on suurempi (prosenttiluvut keltaisella laatikoidussa kohdassa).

Onneksi peli tarjoaa hyvän vapaavalintaisen tutoriaalin taistelumekaniikan oppimiseen…

Mitä itse alueiden valloittamiseen tulee, Sengoku Gensokyo alkaa Hakurein temppelistä, jonka jälkeen pelaaja pääsee harjoittelemaan Mystian ja Wrigglen muodostomaa liittoumaa vastaan. Kun kyseinen tehokaksikko on nujerrettu pelaajalle tarjotaan ensimmäinen oikea valinta: hyökätäkkö Muenzukaan vai ihmiskylään…

Aloittelijoille suosittelen ensin Muenzukan valtaamista sillä ihmiskylän väki ei käy pelaajan kimppuun ennen kuin pelaaja itse aloittaa sodan; Lisäksi ihmiskylän valloitettuaan pelaaja joutuu puolustautumaan Purppurapaholaista, Eienteitä ja Hakugyokurouta vastaan (+ Muenzukaa jos jätti sen huomioitta).

Sengoku Gensokyon aikana voi osallistua myös ”tunnista artisti” -visaan…

Vaikka musiikillisesti, juonellisesti peli onkin mielestäni hyvä – on siinä eräs ongelma: hahmotaiteen tasaisuus… Kuten tässä artikkelissa käytetyistä kuvankaappauksista voi huomata, miltei jokaiselle hahmolle on oma artistinsa.

Sinänsä tämä ei ole suurikaan ongelma, mutta välillä häiritsee kuinka korostetun erilaisia osa hahmoista on verrattuna toisiinsa.


Tästä huolimatta suosittelen peliä kaikille strategiapelien, tai Sengoku Rancen, ystäville… Vaikka aluksi saattaakin kestää hetki päästä pelin mekaniikkoihin sisään niin homman opittuaan peli tempaisee sisäänsä.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>